CYCLING 4 ENVIRONMENT

Ένα από τα όμορφα χαρακτηριστικά του Spin είναι η γνωριμία με ανθρώπους παρόμοιας στάσης απέναντι στη ζωή, παραπλήσια όνειρα και κοινές επιθυμίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η γνωριμία της Κάλλι Ρουμελιώτου, του Αλέξανδρου Ζήλου και του Κωνσταντίνου Ζήλου. Η Κάλλι, συντονίστρια του Spin 1 και μέλος της ποδηλατικής αποστολής, γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο στα πλαίσια του εγχειρήματος. Ο Αλεξανδρος εκείνη τη στιγμή ποδηλατούσε στην Αφρική, εντάχθηκε στην ομάδα και έστελνε ανταποκρίσεις και πληροφορίες σχετικά με τα σχολεία και τα μέρη που επισκέφτηκαν οι ποδηλάτες μας τον Ιούλιο του ‘17. Ο σπόρος μιας δυνατής φιλίας και ενός κοινού ταξιδιού είχε ήδη φυτευτεί.
Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για το ποδήλατο, τα ταξίδια και την περιπέτεια. Μετά το τέλος της αποστολής του Spin 1, η Κάλλι, ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος, όλοι τους με ταξιδιωτική ποδηλατική εμπειρία, αποφάσισαν να αφήσουν τις ροδιές τους στην ανατολική πλευρά του πλανήτη, ποδηλατώντας αυτή τη τη φορά για το περιβάλλον.
Στόχος μας: Το πλαστικό μιας χρήσης και οι επιπτώσεις του στον πλανήτη μας. Μέσα από δράσεις στο δρόμο μας θελήσαμε να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια για έναν πιο καθαρό πλανήτη.
Cycling for Environment το όνομα της δράσης, η οποία είχε διάρκεια 4 μηνών.
Η νοτιοανατολική Ασία κατέχει τις 8 πρώτες θέσεις στην κλίμακα των πιο «πλαστικών» χωρών, με την λιγότερη επίγνωση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Χωρίς επιλογές ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, το σύνολο των σκουπιδιών καταλήγουν στις χωματερές, στους ωκεανούς ή καίγονται.
Κατά την πορεία μας στις 5 χώρες (Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη) συλλέξαμε πληροφορίες για το πώς αντιμετωπίζουν οι λαοί το θέμα του πλαστικού, επισκεφτήκαμε δομές και σχολεία, κάναμε καθαρισμούς αλλά παράλληλα στοχεύσαμε στο να ενημερώνουμε τον κόσμο στην Ελλάδα για την κατάσταση, παρακινώντας τον για δράση!
Ξεκινώντας το πρότζεκτ αυτό, τα παιδιά άλλαξαν πρώτα τις δικές τους συνήθειες και μετά προσπάθησαν να επηρεάσουν και άλλους. Στο ταξίδι χρησιμοποιούσαν μόνο επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια, όσο το δυνατόν λιγότερες πλαστικές σακούλες και γεμίζανε νερό τα μπουκάλια τους από σημεία πόσιμου νερού στο δρόμο.

Τα αποτελέσματα της δράσης:

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε: http://www.livetrips.gr/trip/8817/#

Ευχαριστούμε θερμά τα οπτικά Μάτι- Μάτι, το Πετάλι ProCycling το φαρμακείο Geo Pharmacy και την Ποδηλατική www.podilatikikavalas.gr για την συνεισφορά τους στο εγχείρημά μας!

Ασία
  • 5 χώρες της Ασίας είναι υπεύθυνες για το 60% των συνολικών απορριμμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα (Ocean Conservancy) .
  • Στην Ταϋλάνδη όπου παράγονται 2 εκατομμύρια τόνους πλαστικό ανά έτος, το πλαστικό είναι “εθισμός” (Grin Green International)
  • 88% των σκουπιδιών που παράγονται στο Βιετνάμ καταλήγουν στη θάλασσα ή στο έδαφος.
  • 5 τρισεκατομμύρια πλαστικές τσάντες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο (United Nations Environment Program).
  • Μόνο στην Αμερική 500.000.000 καλαμάκια πετιώνται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!
    Το πλαστικό δε βιοδιασπάται. Διασπάται συνεχώς σε μικρότερα κομμάτια, και μέσω των ψαριών περνάνε στην τροφική αλυσίδα και τον άνθρωπο.
  • Αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το 2050 οι θάλασσές μας θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια (UNEP report).

 

Περισσότερες πληροφορίες:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

el Greek
X