SPIN THE WHEEL #1

Το Spin the Wheel (#1) είναι το πρώτο ομώνυμο εγχείρημα της ομάδας. Η Κάλλι Ρουμελιώτου, δασκάλα, θέλησε να ενώσει το πάθος της για τα ποδηλατικά ταξίδια με την προσφορά και την εκπαίδευση. Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Το 2015 βρέθηκε στο Μπαγκλαντές για μια εκπαιδευτική έρευνα με την ActionAid, όπου βίωσε από πρώτο χέρι τι σημαίνει για ένα παιδί να στερείται τη βασική εκπαίδευση. Καθώς η ίδια είχε ήδη υλοποιήσει 8 ποδηλατικά ταξίδια, αποφάσισε να κάνει πλέον Ποδήλατο με Νόημα.

Τον Οκτώβριο του 2016 το πρότεινε σε μερικούς ανθρώπους με δημιουργική όρεξη και το Spin the Wheel άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά!

Έτσι, τον Ιούλιο ’17, οκτώ μέλη της ομάδας ποδηλάτησαν 800χλμ. από το Μαλάουι ως την Τανζανία με αρχικό στόχο να ενισχύσουν στο δρόμο τους 4500 παιδιά σε 15 σχολεία με γραφική ύλη, τετράδια και αθλητικό εξοπλισμό και να προσφέρουν laptops σε 2 ιδρύματα για ευπαθείς ομάδες.

Τι τελικά καταφέραμε; Ας μιλήσουμε με αριθμούς:

1) Γραφική ύλη σε 7000 μαθητές σε 21 σχολεία.

2) Κιμωλίες, σφουγγάρια και χάρακες πίνακα για τα σχολεία που επισκεφτήκαμε.

3) 100 μπάλες και 32 λάστιχα παιχνιδιού.

4) Βιβλία για την βιβλιοθήκη του σχολείου Phoka.

5) Βάψιμο 4 αιθουσών Γυμνασίων στην Kyela της Τανζανίας.

6) Λάπτοπς σε 2 τοπικά ιδρύματα για την προώθηση της εκπαίδευσης (Mtende Foundation και The Mango Tree)

7) Τα 7 ποδήλατα της αποστολής μας, χορηγία από το GRCycling συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Αφρική, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερο νόημα στα χέρια μαθητών Γυμνασίου.

Συνολικά 60 εθελοντές σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα, Καλαμάτα, Ναύπλιο και Καβάλα, ο καθένας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον χρόνο του, συνέβαλε στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Γιατί Αφρική; 1 στους 3 ενήλικες είναι πλήρως αναλφάβητος, το κάθε βιβλίο αντιστοιχεί σε 5 παιδιά, ενώ οι μαθητές περιμένουν τη σειρά τους για να πάρουν το μολύβι, να κρατήσουν σημειώσεις και να κάνουν τις ασκήσεις τους.

Η χρήση του ποδηλάτου είναι συμβολική. Ποδήλατο σημαίνει κινητοποίηση, υγεία, αθλητισμός, προστασία του περιβάλλοντος… Στην Αφρική όμως είναι και το κλειδί για την εκπαίδευση, την εργασία ή το νερό, τη μεταφορά αγαθών ή ένα ασθενοφόρο. Αποτελεί λοιπόν αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της αφρικανικής καθημερινότητας.

Με σεβασμό προς την κουλτούρα των ντόπιων, τα υλικά που προσφέρθηκαν ήταν αντίστοιχα αυτών που τα παιδιά θα χρησιμοποιούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Σας ευχαριστούμε θερμά που στηρίξατε  την προσπάθειά μας. Κάθε λιθαράκι που βάζουμε γίνεται σκάλα για ν’ ανέβουν πάνω τα παιδιά και να δουν τον κόσμο έξω από τα τείχη που τους έχουν χτίσει.  Κάθε μας πράξη είναι σαν μια σταγόνα νερό: Αφήνει κυματισμούς σε όλη τη λίμνη! Ας γίνουμε λοιπόν εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!

Όλοι μαζί, μια πεταλιά πέρα από τον στόχο!

Μαλάουι, Αφρική
  • 1 στους 3 ενήλικες είναι πλήρως αναλφάβητος.
  • Το κάθε βιβλίο αντιστοιχεί σε 5 παιδιά
  • Οι μαθητές περιμένουν τη σειρά τους για να πάρουν το μολύβι, να κρατήσουν σημειώσεις και να κάνουν τις ασκήσεις τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

el Greek
X